Hoe werkt
het

Bij Noordam Pensioen bouw je fiscaal vriendelijk vermogen op voor een aanvulling op je pensioen (lijfrente). Je kunt bedragen inleggen wanneer het jou uitkomt. Ook kun je een bestaande lijfrente inbrengen op je rekening bij Noordam Pensioen. Rond je pensioendatum gebruik je het opgebouwde vermogen voor de aankoop van een lijfrente uitkering, een aanvulling op je inkomen na je pensioen.

Inleg aftrekbaar

Bedragen die je inlegt op je rekening bij Noordam Pensioen kun je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaal je nu minder belasting.

Het bedrag dat je maximaal fiscaal kunt aftrekken kent een maximum. Dat wordt ‘jaarruimte’ genoemd. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel je jaarruimte dit jaar bedraagt. Indien je meer wilt storten kun je eventueel nog gebruik maken van de jaarruimte die je in de afgelopen zeven jaar nog niet hebt gebruikt.

pensioen - hoe werkt het

Lijfrente uitkering aankopen

Rond je pensioendatum moet je het opgebouwde vermogen gebruiken voor de aankoop van een periodieke lijfrente uitkering. Deze uitkeringen zijn belast. De meeste mensen betalen na hun AOW-datum echter minder belasting.

Er zijn fiscale regels met betrekking tot je leeftijd op de ingangsdatum en de looptijd van je uitkering. Het is verstandig om je goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een financieel adviseur.

Kans op een hoger rendement door te beleggen

Bij Noordam Pensioen wordt jouw geld belegd door de professionele vermogensbeheerders van Noordam Vermogensbeheer. Daardoor maak je kans op een hoger rendement.

Stel: gedurende twintig jaar leg je €500 per maand in. Bij een rentevergoeding van 1% ontvang je op de einddatum dan globaal €130.000. Bij een gemiddeld netto beleggingsrendement van 5% is dat meer dan €200.000.  

Bij Noordam Pensioen wordt jouw geld belegd in indexfondsen. Daarmee beperk je de kosten en bereik je een grote mate van spreiding, terwijl je wel profiteert van de expertise van Noordam Vermogensbeheer. 

Waardeinbreng bestaande lijfrente

Je kunt je bestaande lijfrente laten overdragen naar je rekening bij Noordam Pensioen. Dat kan ‘fiscaal geruisloos’. Het is dan wel van belang dat het geld rechtstreeks van je huidige bank of verzekeraar wordt overgeboekt naar Noordam Pensioen. Er kunnen aandachtspunten zijn bij de waardeoverdracht. Je leest hier meer over in het document ‘Aandachtspunten bij waardeoverdracht’ dat je hieronder kunt downloaden. Raadpleeg waar nodig een (financieel) adviseur.

Meer informatie

In onze documentatie kun je meer informatie vinden. Bijvoorbeeld over de risico’s en de kosten. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen. Dat kan ook wanneer je (zeker) wilt weten of jouw bestaande polis of rekening kan worden overgedragen naar Noordam Pensioen.

Hoe bouw je pensioen op met lijfrente?
Ontvang het gratis e-book!

Als ondernemer en zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen, maar ook als werknemer bouw je niet altijd (voldoende) pensioen op. Dan is het zaak om zelf in je oude dag te voorzien. Dit kan op veel manieren: je kunt je hypotheek afbetalen, geld sparen of je onderneming verkopen. Je kunt ook zelf lijfrente opbouwen: dit is kapitaal dat met hulp van de fiscus wordt opgebouwd door periodiek of eenmalig een bedrag opzij te zetten. Maar hoe werkt dat precies? Hoe bepaal je of dit bij jou past en wat zijn belangrijke aandachtspunten? Dat zetten we in dit e-book voor je op een rij.